TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-11-10 - Gęsina wraca do łask

Mięso z gęsi jest w Polsce mało doceniane i zapomniane. A przecież w Niemczech potrawy z gęsiną to prawdziwy rarytas. Gęsinę cenili również nasi przodkowie - pieczona gąska była obowiązkowym daniem na szlacheckich stołach.

reklama


Obecnie trwa sezon na gęsi. Potem mięso można już kupić tylko mrożone. Polacy jadają mało gęsiny, bo nie tak dostępna jak np. kurczak czy kaczka. Tymczasem gęsina jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna. Zawiera aż 23% białka i niecałe 4% tłuszczu (dla porównania wieprzowina zawiera go blisko 30%). W dodatku gęsi tłuszcz należy do zdrowych i przyczynia się do obniżenia tzw. złego cholesterolu.

Drobiarze postanowili rozsławić gęsinę. Przygotowali kampanię telewizyjną mówiącą o zaletach tego mięsa. Kujawsko-pomorski Urząd Marszałkowski postanowił wyjść z akcją poza swój region. Stoiska zostaną rozreklamowane na Starym Kleparzu w Krakowie, Targowisku Miejskim w Sopocie oraz Hali Mirowskiej w Warszawie. W tych punktach będzie można odebrać gęsie tuszki zamówione wcześniej telefonicznie. Ceny gęsiny wahają się 5 - 35 zł/kg, w zależności od pochodzenia tuszki i tego, czy jest świeża, czy mrożona.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com