TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Komisja Europejska wpisała na listę produktów "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" kolejną polską specjalność. Jest nim tatarski piróg "pierekaczewnik" wypiekany na Podlasiu od XVIII wieku.
reklama
Tatarski piróg jest 12 polską potrawą, która znalazła się na liście gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych nazw geograficznych - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa.
Pierekaczewnik to wypiek o wyglądzie zewnętrznym przypominającym skorupę ślimaka. Powstaje przez nałożenie na siebie sześciu, bardzo cienkich warstw rozwałkowanego ciasta, przekładanych farszem (słodkim lub mięsnym) i zwiniętych w rulon. Gotowe ciasto ma zazwyczaj ok. 26-27 cm średnicy i waży ok. 3 kg. Smak w zależności od nadzienia jest pikantny lub słodki.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami