TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-01-08 - Warszawa: restauracja przyjazna cukrzykom

Jedna z warszawskich restauracji przygotowała propozycję dań specjalnie dla cukrzyków.

reklama


Restauracja Polska "Przy Trakcie" istniejąca od 4 lat oprócz tradycyjnych dań kuchni polskiej oferuje również specjalne menu dla chorych na cukrzycę. Jadłospis przygotował szef kuchni biorą pod uwagę zasady diabetologii.

Niezbędnym w diecie dla cukrzyków jest zachowanie właściwego doboru podstawowych składników pokarmowych: węglowodanów, tłuszczów, białka. Zasadą powinna być dominacja na talerzu węglowodanów w postaci pieczywa, kasz, makaronu, ziemniaków oraz dużej porcji warzyw i owoców - nad niewielką objętościowo i wagowo porcją tłuszczów i białka.

Należy przy tym wystrzegać się widocznego i niewidocznego tłuszczu w pokarmach, przestrzegać spożywania produktów odtłuszczonych (mleka, serów, itp.) lub chudych (wędlin, mięsa, itp.). Alkohol, czarna kawa, mocna herbata - dozwolone są tylko w minimalnych ilościach. Nie należy spożywać świeżego pieczywa, rosołów mięsnych i wszelkich wywarów z mięsa i kości, tłuszczu wieprzowego oraz tłustego mięsa, wędzonych ryb, tłustych, słonych wędlin, konserw mięsnych i marynat. Należy też unikać pokarmów słodkich oraz potraw smażonych i odsmażanych.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com