TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Piotr Mikołajczyk, prezes zarządu spółki Restaurants & Clubs Unions buduje sieć gastronomiczną, do której będą należeć restauracje Sioux i kluby Lizard.
reklama
Dotychczas na rynku pojawiło się trzynaście lokali - 10 Sioux i 3 Lizard. W tym roku są plany otwarcia kolejnych 12-17 lokali. Teraz spółka szuka źródeł finansowania. Na zaplanowany rozwój potrzebuje około 20 mln złotych.
Nie wystarcza nam już finansowanie bankowe i staramy się o dodatkowe - mówi Mikołajczyk. R&C Union przygotowywał się do publicznej emisji, ale plany te pokrzyżowały giełdowe spadki. Władze firmy szukają kapitału w prywatnych funduszach inwestycyjnych, rozważają też pozyskanie pieniędzy z rynku New Connect.
Restauracje Siuox serwują kuchnię teksańsko-meksykańską. Koszt otwarcia jednego lokalu to 1-1,2 mln złotych, w przypadku klubów muzycznych koszty są wyższe.
Specjaliści z branży twierdzą, iż w dużych miastach rynek gastronomiczny powoli staje się nasycony. Prezes R&C Union przyznaje, że dla pojedynczych restauratorów działania mogą być utrudnione, jednak wyspecjalizowane sieci jak choćby kluby muzyczne mają duże szanse.
Piotr Mikołajczyk - były prezes Sfinksa buduje więc konkurencyjną sieć.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami