TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-07-10 - Kolejna metoda na niższy VAT w restauracji lub pubie!

Lokale gastronomiczne masowo wprowadziły do sprzedaży "zestawy"- piwo+ zakąska czy też piwo+ gratis. Ceny piwa wahają się średnio 6-10 zł. W różnych lokalach do piwa, jako obowiązkowy dodatek, podaje się chipsy, orzeszki, prażoną kukurydze, itp.

reklama


Sposón na niższy VAT jest widoczny dopiero jak się spojrzy na paragon. Według cennika piwo kosztuje np. 8 zł. Z paragonu wynika natomiast co innego. Na przykład: piwo- 2 zł, chipsy 6 zł. Oczywiście w różnych lokalach stosujących tą metodę obniżania kosztów zapisy są różne, ale zasada i cel takie same. Klient, tak czy owak, płaci 8 zł. A restaurator zyskuje..

Dlaczego?

Piwo jest objęte 22% stawką podatku VAT, za przekąski lokale gastronomiczne odprowadzają 7%. Jeżeli w lokalu sprzedaje się dziennie średnio 300 półlitrowych piw, to przy założeniu, że jedno kosztuje 6 zł, VAT wynosi ponad złotówkę. Jeżeli sprzedaż dokumentuje się paragonem: piwo 2 zł, zakąska 4 zł, VAT wynosi tylko 62 grosze. Różnica w należnym podatku to około 120 zł. dziennie, a w skali miesiąca ok. 3,6 tys. zł. Tyle na "piwie w zestawie" zyskuje przedsiębiorca, a traci skarb państwa. Zaniżając wartość sprzedaży piwa, zmniejsza się też wysokość opłaty za odnowienie koncesji na alkohol.

Oczywiście ów proceder jest nie do końca zgodny z prawem. Waldemar Kołodziejski z Państwowej Inspekcji Handlowej w Gdańsku twierdzi, że w ten sposób łamanych jest kilka przepisów skarbowych, ale też inne, między innymi ustawa o cenach (klient ma prawo wiedzieć, ile kosztuje dany towar). Jeżeli więc mamy w ręku paragon, z którego wynika, że piwo kosztuje 2 zł. mamy prawo zamówić następne za tę samą cenę. Za bezzasadną odmowę właściciele lokali narażają się na grzywnę.

Jednak nie jeden restaurator stosuje go w swoim lokalu, gdyż oszczędności jakie generuje są znaczne.




Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com