TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W muzeum regionalnym w Vysokim Mycie w środkowych Czechach od połowy września można oglądać wystawę poświęconą knedlom. Wystawa została zatytułowana "Knedlik-Kloss - Knoedel", czy też "Knedlowe Niebo" i pokazuje historię tej najpopularniejszej czeskiej potrawy.
reklama
Na wystawie można zobaczyć: dokumentację na temat historii knedli, naczynia do ich przyrządzania, fotografie, widokówki, dane o występowaniu potrawy w ludowych baśniach i piosenkach, a także liczne przepisy, jak danie przygotować. Kustosz wystawy Jirzi Junek jest zdania, że knedel to środkowoeuropejski fenomen kulturowo-historyczny, który łączy Czechy i Niemcy. Jak zapewnia - Przedstawiamy długą historię tej potrawy, która jest typowa dla Czech, Austrii, Niemiec, przede wszystkim Bawarii, a także Słowacji i Słowenii.
Knedle w Czechach przygotowuje się na wiele sposobów i z różnych składników. Najbardziej popularne to te z pieczywa (houskove knedliky ) i ziemniaczane (bramborove knedliky ), podawane do mięsa. Pierwsze zazwyczaj serwowano w bogatszych domach; te z ziemniaków przyrządzano w uboższych. Oprócz tego gotuje się knedle twarogowe, mączne, słodkie i słone.
Wystawa potrwa do 10 października. Muzeum zwróciło się z apelem do zwiedzających o dostarczanie nowych przepisów na knedle.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami