TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Cztery polskie produkty trafiły na unijną listę Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Komisja Europejska wpisała tam miody staropolskie Czwórniak, Trójniak, Dwójniak i Półtorak.
reklama
Produkcja miodów pitnych w Polsce ma ponad tysiącletnią tradycję. Pierwsze zapiski o miodach pitnych pochodzą z 966 roku. Rozwoju i udoskonalania metod produkcji sprawiło, że na przestrzeni wieków powstało wiele rodzajów miodów pitnych.
Produkcja staropolskich miodów pitnych wymaga zastosowania i ścisłego przestrzegania ustalonych proporcji wody i miodu w brzeczce miodowej. Najszlachetniejszy z miodów, Półtorak zawiera 1 objętość miodu i 0,5 objętości wody w wyrobie gotowym. Trzeba również przestrzegać ścisłego okresu leżakowania i dojrzewania - Półtorak wymaga najwięcej czasu - przynajmniej 18 miesięcy.
Z wnioskiem o ochronę nazwy wystąpiła Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa w 2005 r. Miody pitne to produkty naturalne, uzyskiwane bez użycia konserwantów, stabilizatorów, sztucznych barwników i aromatów.
Dzięki wpisaniu miodów staropolskich na unijną listę umocni się promocja tych produktów jako wyrobów tradycyjnych i tym samym pozwoli to na uzyskiwanie wyższych cen za te produkty.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami