TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Przepisy obowiązujące od 1 maja 2004 roku nakładają na przedsiębiorców organizujących żywienie zbiorowe w szpitalach, szkołach oraz innych placówkach typu zamkniętego obowiązek codziennego pobierania próbek wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku. Rozporządzenie określa ilości poszczególnych potraw, jakie niezbędne są do przeprowadzenia badań laboratoryjnych.
reklama
Próbki te muszą być przechowywane przez 48 godzin licząc od chwili ich pobrania - w odpowiednich warunkach. Kierujący zakładem żywienia zbiorowego powinien wyznaczyć osobę odpowiedzialną za pobieranie i przechowywanie próbek z każdej potrawy. Należy także pobierać próbki wyrobów garmażeryjnych produkowanych lub wprowadzanych do obrotu przez inne zakłady - bezpośrednio przy przyjęciu danej partii wyrobów.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami