TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2004-05-06 - Przechowywać próbki potraw

Przepisy obowiązujące od 1 maja 2004 roku nakładają na przedsiębiorców organizujących żywienie zbiorowe w szpitalach, szkołach oraz innych placówkach typu zamkniętego obowiązek codziennego pobierania próbek wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku. Rozporządzenie określa ilości poszczególnych potraw, jakie niezbędne są do przeprowadzenia badań laboratoryjnych.

reklama


Próbki te muszą być przechowywane przez 48 godzin licząc od chwili ich pobrania - w odpowiednich warunkach. Kierujący zakładem żywienia zbiorowego powinien wyznaczyć osobę odpowiedzialną za pobieranie i przechowywanie próbek z każdej potrawy. Należy także pobierać próbki wyrobów garmażeryjnych produkowanych lub wprowadzanych do obrotu przez inne zakłady - bezpośrednio przy przyjęciu danej partii wyrobów.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com