TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Polscy kucharze zostali nagrodzeni na Międzynarodowej Olimpiadzie Kucharskiej w niemieckim Erfurcie. Zdobyli dwa brązowe medale. Nagrodzeni to dwaj kucharze z bydgoskich jednostek z drużyną Wojska Polskiego.
reklama
W konkursie brało udział 1600 kucharzy z 50 państw. Naszą armie reprezentowali: Piotr Welter z 1. Batalionu Dowodzenia Okręgu Wojskowego Bydgoszcz i Sławomir Pukniel z 1. Pomorskiej Brygady Logistycznej.
Pierwszy medal został przyznany za przyrządzenie posiłku złożonego z trzech dań. Na przystawkę wykonali piankę z gęsiej wątróbki na pierniku z piwną galaretką i rodzynkami. Danie główne to cząber z sarny w cieście filo, serwowany z torcikiem kasztanowo-selerowym na glazurowanych liściach brukselki z orzechami włoskimi. Na deser podano sorbet waniliowy na ragoucie z kumkwatu z pomarańczowym campari.
Drugą nagrodę polscy kucharze zdobyli za 21 potraw, które zostały tak utrwalone, żeby można było je podziwiać przez kilkanaście godzin olimpiady.
Kucharze ćwiczyli pod okiem mistrza Jeana Bosa - z bydgoskiej restauracji Dolce Vita.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami