TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-07-14 - Unijny certyfikat: fasola korczyńska i miód kurpiowski

Na unijną listę trafiły dwa kolejne polskie produkty regionalne - fasola korczyńska i miód kurpiowski.

reklama


Decyzje o objęciu unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym" tych produktów zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE z datą 12 lipca.

Nazwy tych produktów są zastrzeżone teraz w całej Wspólnocie.

"Fasola Korczyńska" sadzona od kilkudziesięciu lat w okolicach Nowego Korczyna fasola odmiany Piękny Jaś. Może być wytwarzana na obszarze pięciu gmin: Nowy Korczyn, Wiślica, Opatowiec, Solec Zdrój, Pacanów.

"Miód Kurpiowski" pochodzi z Kurpiowszczyzny, z terenów położonych wzdłuż rzek - Narwi i Bugu oraz ich dopływów. Charakterystyczną jego cechą jest niska zawartość wody oraz HMF-u, co odróżnia go od innych miodów. Ma słodkawy, korzenny aromat. Tradycje pszczelarstwa na Kurpiach sięgają XV wieku.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com