TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2008-02-08 - Obwarzanek krakowski będzie unijnym produktem regionalnym?

Jest szansa, że krakowski obwarzanek stanie się unijnym produktem regionalnym. Niestety Polska na unijnej liście produktów regionalnych do tej pory ma tylko jeden produkt - bryndzę podhalańską.

reklama


Produkty regionalne to produkty wytwarzane tylko w niektórych regionach Unii Europejskiej. A ich nazwa i specyficzne metody produkcji są prawnie chronione. Z takich produktów powstała unijna lista, która dobiła właśnie 700 pozycji.

Obwarzanek z Krakowa jest zwinięty z dwóch lub trzech wałeczków ciasta spiralnie skręconych i obgotowanych w wodzie. Posypywany jest solą, makiem lub sezamem. Kształty ma różne - albo pierścień, albo owal, rzadziej regularne kółko. Każdy obwarzanek krakowski ma inny kształt bo ciasto jest formowane ręcznie. Tylko krakowscy piekarze znają przepis, jak go dobrze zrobić.

Grupa piekarzy działających przy Jurajskiej Izbie Gospodarczej zgłosiła do Unii wniosek o rejestrację obwarzanka krakowskiego. Wniosek już jest w Brukseli.

Jeśli zastrzeżeń do produktu nie zgłoszą inni członkowie UE, to obwarzanki krakowskie będą mogły być wypiekane tylko na terenie Krakowa oraz powiatów krakowskiego i wielickiego.





Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com