TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-01-24 - Restauratorzy dostrzegają zalety zakazu palenia

Gdy ustawa antynikotynowa wchodziła w życie właściciele restauracji i knajp byli przekonani, że zanotują spadek gości i obrotów. Tymczasem jest zupełnie odwrotnie.

reklama


Według wyników badań firmy Ipsos, 7% (ok. 2 mln) polskiego społeczeństwa twierdzi, że na skutek zakazu nie chodzi do lokali. Ale jednocześnie aż 5% Polsków, czyli ok. 1,5 mln osób, zamierza odwiedzać restauracje i puby częściej niż dotąd. Wszystko wskazuje więc na to, że grupa palaczy zacznie się zmniejszać.

- Sprzeciw wobec ograniczeń jest zawsze największy na początku jego wprowadzenia. Sceptyczni dziś wobec zakazu palacze będą uczyli się z nim żyć i coraz więcej osób będzie akceptować to, że na dymka trzeba wyjść z lokalu. Zakaz zdaniem badaczy pozytywnie wpłynie też na budżety pubów. Część palaczy zacznie kupować drobne przekąski, słone orzeszki, paluszki, by czymś zająć ręce. Sprzedaż miękkich substytutów papierosa może więc wzrosnąć - mówi Anna Forycka z Ipsosu.

Z nowych przepisów zadowoleni są też sami restauratorzy. Nie zaobserwowali wyludnienia się lokali, a wręcz przeciwnie dostrzegli przyrost klientów. Częściej do lokali przychodzą rodziny z dziećmi.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com