TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W restauracjach non-profit można zarobić? Okazuje się, że tak przynajmniej jeśli chodzi o sytuację w USA.
reklama
Pierwsza restauracja non-profit została uruchomiona przez Panerę miesiąc temu. Otwarta została restauracja, w której są standardowe ceny w menu, ale każdy płaci tyle, ile może. Jeśli jest bardzo biedny, może zjeść za darmo i nikt nie ma o to pretensji. Jak się okazało po miesiącu działalności - blisko 70 proc. klientów płaciło regularną, sugerowaną cenę za posiłek. Natomiast 15 proc. płaciło mniej lub w ogóle, natomiast 15 proc. zostawia więcej pieniędzy, niż przewiduje to menu. Co za tym idzie non - profitowa restauracja miała w pierwszym okresie działalności 100 tys. dolarów przychodów. Szefowie przewidują, że w dłuższej perspektywie restauracja zarobi na swoje utrzymanie, albo wygeneruje dodatkowe zyski, które właściciel zamierza przekazać na cele charytatywne.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami