TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-08-24 - Prawie 10 tysięcy litrów kwaśnicy w Żywcu ugotowali górale!

Odbywający się podczas weekendu Festiwal Kwaśnicy w Żywcu zaowocował rekordową ilością tego regionalnego dania. Górale ugotowali 9,3 tysiąca litrów beskidzkiej zupy.

reklama


- Zupy starczy na ponad 37 tysięcy porcji, co oznacza, że teoretycznie może jej skosztować każdy mieszkaniec Żywca i wielu turystów - poinformowała Edyta Kwapich z Koalicji Marek Ziem Górskich, współorganizatora III Festiwalu Kwaśnicy w Żywcu.

W Żywcu mieszka około 32,5 tysiąca ludzi. Recepturę, która była wykorzystywana podczas festiwalu orzygotował kucharz hotelu Sobieski w Warszawie Robert Sowa. Kucharze wykorzystali do wykonania zupy około 10 tysięcy litrów wody, 1,5 tony mięsa - wędzonych żeberek i kości ze schabu - tonę kiszonej kapusty, tonę ziemniaków, 30 kg cebuli, po 50 kg marchwi i pietruszki, seler, suszone grzyby, a także 20 kg przypraw, w tym kminku, ziela angielskiego, liści laurowych i 1200 główek czosnku. Smak gigantycznej zupy oceniał sam Robert Makłowicz.

Rekord, który został pobity w czasie festiwalu zostanie wpisany do Księgi Rekordów Guinessa. W czasie imprezy wystąpiły gwiazdy polskiej sceny muzycznej - Perfect, Gang Marcela i Lombard - natomiast koniec festiwalu zakończony został pokazem sztucznych ogni.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com