TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2008-02-12 - Unijny certyfikat dla oscypka

Oscypek otrzyma w końcu unijny certyfikat. Polskie Radio dowiedziało się nieoficjalnie, że ser został już wpisany przez Komisję Europejską na listę unijnych produktów regionalnych, która ma być opublikowana w Dzienniku Urzędowym pojutrze. Następnie, 20 dni po publikacji nazwa oscypek będzie już oficjalnie chroniona i zastrzeżona w całej Wspólnocie.

reklama


Oznacza to, że oscypkiem będzie nazywany ser wytwarzany tylko w kilku powiatach południowej Polski, zgodnie z tradycyjną, kilkusetletnią procedurą. Europejski certyfikat dokładnie określi jego wagę i kształt.

Droga oscypka po unijne logo była bardzo długa. Miał on zostać uznany za regionalną specjalność już na początku zeszłego roku. Sytuacja skomplikowała się, kiedy Słowacy zaczęli rościć sobie prawo do produkcji sera o takiej nazwie, co wydłużyło całą procedurę. Szanse na jej przyspieszenie pojawiły się dopiero wówczas gdy Bratysława porozumiała się z Warszawą i przestała blokować rejestrację.

Problemy z rejestracją spowodowały, że oscypka wyprzedziła bryndza podhalańska i to ona, już kilka miesięcy temu, została pierwszym polskim produktem regionalnym we Wspólnocie. Tym samym dołączyła do wybranej grupy ponad 800 unijnych, regionalnych specjalności.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com