TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Na hiszpańskim rynku hotelowym przybywa tzw. gastrohoteli. Ten nowy typ obiektów noclegowych jest mieszanką restauracji polecanych przez przewodniki Michelina i butikowych hoteli.
reklama
Hiszpańskim szefom kuchni upodobało się otwierać własne hotele. Czasami kucharz ma "tajemniczego" współwłaściciela.
Na pomysł otwarcia gastrohotelu wpadła Fina Puigdevall, szef kuchni i hotelu, która zdobyła dwie gwiazdki Michelina za dobrą interpretację kuchni katalońskiej. W katalońskim mieście Olot 5 lat temu otworzyła Les Cols. Obok restauracji postawiono pięć szklanych pawilonów. Znajdują się w nich szklane pokoje, które posiadają tylko łóżko.
Kolejna podobna inwestycja jest realizowana w San Sebastian. Właściciel i szef kuchni zarazem na terenie należącym do restauracji Akelarre (trzy gwiazdki Michelin) buduje 16-pokojowy hotel i spa.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami