TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się już rozporządzenie dotyczące wniosku o rejestrację obwarzanka krakowskiego jako produktu regionalnego. Jeśli w ciągu 6 miesięcy państwa członkowskie nie zgłoszą zastrzeżeń obwarzanek krakowski będzie pod unijną ochroną.
reklama
Wniosek zgłosiła grupa piekarzy działających przy Jurajskiej Izbie Gospodarczej. Piekarze napisali, że nazwa obwarzanek krakowski jest używana dla określenia obwarzanka produkowanego w Krakowie i najbliższej okolicy. Jego nazwa wywodzi się od sposobu produkcji - obwarzania, czyli obgotowywania ciasta w podgrzanej wodzie.
Gdy obwarzanek trafi już na listę unijną będzie mógł być wypiekany tylko na terenie Krakowa oraz powiatu krakowskiego i wielickiego.
Produkty regionalne to produkty wytwarzane tylko w niektórych regionach Unii. Ich nazwa i specyficzne metody wytwarzania są prawnie chronione. Do tej pory KE zarejestrowała takie małopolskie produkty jak: bryndza podhalańska, redykołka, oscypek.
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami