TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-02-18 - Obwarzanek krakowski wkrótce na unijnej liście?

W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się już rozporządzenie dotyczące wniosku o rejestrację obwarzanka krakowskiego jako produktu regionalnego. Jeśli w ciągu 6 miesięcy państwa członkowskie nie zgłoszą zastrzeżeń obwarzanek krakowski będzie pod unijną ochroną.

reklama


Wniosek zgłosiła grupa piekarzy działających przy Jurajskiej Izbie Gospodarczej. Piekarze napisali, że nazwa obwarzanek krakowski jest używana dla określenia obwarzanka produkowanego w Krakowie i najbliższej okolicy. Jego nazwa wywodzi się od sposobu produkcji - obwarzania, czyli obgotowywania ciasta w podgrzanej wodzie.

Gdy obwarzanek trafi już na listę unijną będzie mógł być wypiekany tylko na terenie Krakowa oraz powiatu krakowskiego i wielickiego.

Produkty regionalne to produkty wytwarzane tylko w niektórych regionach Unii. Ich nazwa i specyficzne metody wytwarzania są prawnie chronione. Do tej pory KE zarejestrowała takie małopolskie produkty jak: bryndza podhalańska, redykołka, oscypek.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com