TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej skontrolowali placówki gastronomiczne w województwie warmińsko-mazurskim, które cieszą się wśród turystów największą popularnością. Lista uchybień jest długa, a co gorsze, odnotowano ich o 15 procent więcej, niż w roku 2004.
reklama
Sprawdzono obiekty gastronomiczne między innymi w Olsztynie, Kretowinach, Rucianem-Nidzie, Giżycku i Węgorzewie.
Kontrola wykazała, że w co piątej filiżance kawy...brakuje kawy, a przypadku 1/5 napojów alkoholowych niedobór alkoholu wyniósł od 18 do 23 procent.
3/4 przedsiębiorców nie podawało ilości nominalnych potraw i napojów w cennikach. W połowie lokali używano wag z nieaktualnymi bądź nieczytelnymi cechami legalizacji, a w czterech obiektach stosowano wagi typu domowego, których nie można używać do rozliczeń z klientami.
Zakwestionowano także niektóre wyroby (przyprawy, koncentraty sosów i zup, gumy do żucia), które były przeterminowane.
Czterech przedsiębiorców zatrudniało pracowników z nieaktualnymi badaniami lekarskimi lub bez badań.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami