TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Posiłek zjedzony w restauracji fast food może narazić dziecko na niebezpiecznie wysoką dawkę soli - alarmują brytyjscy naukowcy.
reklama
Zwiększona zawartość soli w potrawach, które spożywają dzieci może być przyczyną późniejszych problemów z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. W dłuższej perspektywie może to zwiększyć ryzyko wystąpienia zawału.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez brytyjską organizację Consensus Action on Salt and Health (CASH) jeden posiłek zjedzony w lokalu sieci Pizza Hut zawiera cztery razy więcej soli niż wynosi dzienna dawka dopuszczalna dla sześcioletniego dziecka. Podobnie jest z jedzeniem serwowanym w KFC, Mc Donalds i Burger King.
Maksymalna dawka spożycia soli dla dorosłych wynosi 6 gramów, dla dzieci od 7 do 10 roku życia 5 gramów, a między 4 a 6 rokiem życia 3 gramy.
Jednak jak wynika z danych CASH, czteroosobowa rodzina jedząca posiłek w Pizza Hut zjada blisko 12 grama soli na osobę.
Zdaniem CASH informację dotyczące zawartości soli w potrawach powinny zładować się nie tylko na stronach internetowych sieci, ale również w widocznych miejscach w samych restauracjach.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami