TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W dniu 29 października 2010 r. w Hotelu City **** w Bydgoszczy odbyło się największe wydarzenie kulinarne w regionie VIII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne.
reklama
Tegoroczny konkurs różnił się od poprzednich edycji, rozszerzono bowiem zakres terytorialny zakwalifikowanych do konkursu zawodników. Swoje zgłoszenie mogli przysłać kucharze z całej Polski, nie tylko z województwa kujawsko-pomorskiego, jak było dotychczas. Temat konkursu również wzbudzał emocje, należało w ciągu godziny przygotować danie główne z produktów wylosowanych z pudełka black- box. Przygotowanie potrawy z nieznanych wcześniej składników okazało się niełatwym zadaniem, uczestnicy musieli wykazać się pomysłowością i doświadczeniem. W pudełkach można było znaleźć m.in. kurczaka, schab, łososia, halibuta, polędwicę, makaron, ziemniaki, kaszę, grzyby.
Do konkursu przystąpiło 15 zawodników. Jednogłośnie według oceny Jury zwyciężył Maciej Woźniak z Hotelu Kortowo, Poznań, który przygotował wybornego łososia. Drugie miejsce zdobył Przemysław Wieloch z Restauracji Jan, Bełchatów. Trzecie miejsce przypadło Jakubowi Ignyś z Instytutu Galmour Hotel Przeźmierowo, Poznań.
W czasie trwanie kulinarnych zmagań odbywały się "Warsztaty dla Gastronomii", które zorganizowały firmy sponsorskie. Co godzinę odbywały się pokazy w stylu Live Cooking i liczne degustacje. Punktem kulminacyjnym całego konkursowego dnia była uroczysta Gala Diner w Restauracji 3V6 Hotelu City, podczas której zostały ogłoszone wyniki konkursu.
Honorowy patronat nad imprezą objął Prezydent Miasta Bydgoszczy Konstanty Dombrowicz, a wsparcia merytorycznego udzieliło: Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami