TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-01-20 - Nowe rozporządzenie w sprawie standaryzacji obiektów hotelarskich!

Dziś, 20 stycznia 2006 roku wchodzi w życie nowe Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 30 grudnia 2005 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie.

reklama


Nowe rozporządzenie wprowadza zmiany w rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz. U. Nr 188, poz. 1945), .m.in. dotyczące osoby odpowiedzialnej za kategoryzacja obiektów.

Poniżej podajemy pełny tekst rozporządzenia.

ROZPORZÄ„DZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 30 grudnia 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów,
w których świadczone są usługi hotelarskie


Na podstawie art. 45 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 223, poz. 2268 i Nr 273, poz. 2703 oraz z 2005 r. Nr 175, poz. 1462) zarządza się, co następuje:


§ 1. W rozporzÄ…dzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których sÄ… Å›wiadczone usÅ‚ugi hotelarskie (Dz. U. Nr 188, poz. 1945) wprowadza siÄ™ nastÄ™pujÄ…ce zmiany:


1) w § 5 ust. 4 otrzymuje brzmienie:


4. Marszałek województwa może ustalić wzór ankiety, stanowiącej załącznik do wniosku, stwierdzającej stopień spełnienia przez obiekt hotelarski wymagań dla rodzaju i kategorii, o które ubiega się wnioskodawca. W takim przypadku opis obiektu, o którym mowa w ust. 2 pkt 4, we wniosku nie jest wymagany;



2) w § 6 ust. 2 otrzymuje brzmienie:


2. Marszałek województwa może powołać zespół oceniający. W skład zespołu mogą być powołani:


1) przedstawiciele marszałka województwa;


2) osoby posiadające kwalifikacje zawodowe i praktykę w świadczeniu usług hotelarskich lub turystycznych, wskazane przez jednostki samorządu gospodarczego i stowarzyszenia działające w zakresie turystyki i hotelarstwa;


3) przedstawiciele Państwowej Straży Pożarnej, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego oraz innych jednostek;




3) w § 8 ust. 2 otrzymuje brzmienie:


2. Marszałek województwa dokonuje z urzędu okresowych kontroli obiektów hotelarskich w zakresie spełniania wymagań co do wyposażenia i świadczonych usług nie rzadziej niż co trzy lata;



4) w § 9 ust. 6 i 7 otrzymujÄ… brzmienie:


6. Jeżeli wyniki przeprowadzonej kontroli obiektu hotelarskiego wskazują na to, że zachodzą przesłanki zmiany rodzaju, do którego obiekt został zaszeregowany, lub obniżenia nadanej mu kategorii, marszałek województwa dokonuje ponownej oceny obiektu.


7. Marszałek województwa może odstąpić od ponownej oceny obiektu, o której mowa w ust. 6, jeżeli przedsiębiorca wyraził zgodę na zmianę rodzaju, do którego obiekt został zaszeregowany, lub obniżenie nadanej mu kategorii;



5) § 11 otrzymuje brzmienie:


§ 11. Po przeprowadzeniu pierwszej kontroli obiektu hotelarskiego, o którym mowa w art. 50 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usÅ‚ugach turystycznych, marszaÅ‚ek województwa wydaje decyzjÄ™ potwierdzajÄ…cÄ… zaszeregowanie obiektu, zmieniajÄ…cÄ… zaszeregowanie lub uchylajÄ…cÄ… zaszeregowanie do dotychczasowego rodzaju i kategorii;



6) w § 17 ust. 1 otrzymuje brzmienie:


1. Przedsiębiorca świadczący usługi hotelarskie zgłasza do ewidencji informacje o:


1) zaprzestaniu świadczenia usług hotelarskich;


2) uzyskaniu decyzji o zaszeregowaniu obiektu wpisanego do ewidencji prowadzonej przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) do rodzaju i nadaniu kategorii podlegającym wpisaniu do ewidencji prowadzonej przez marszałka województwa;


3) zmianie działalności sezonowej na stałą lub stałej na sezonową;


4) zmianie liczby miejsc noclegowych;




7) § 18 otrzymuje brzmienie:


§ 18. Organ prowadzÄ…cy ewidencjÄ™ dokonuje z urzÄ™du wykreÅ›lenia obiektu z ewidencji, jeżeli:


1) przedsiębiorca zaprzestał na okres dłuższy niż 1 rok świadczenia usług hotelarskich;


2) przedsiębiorcą świadczącym usługi hotelarskie w obiekcie była jednostka organizacyjna, która uległa likwidacji;


3) przedsiębiorca zmarł, a jego następcy prawni nie zgłosili zamiaru świadczenia usług hotelarskich w obiekcie;


4) obiekt przestał spełniać wymagania sanitarne lub przeciwpożarowe lub inne, określone odrębnymi przepisami;


5) przedsiębiorca uzyskał decyzję o zaszeregowaniu obiektu wpisanego do ewidencji prowadzonej przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) do rodzaju i nadaniu kategorii podlegającym wpisaniu do ewidencji prowadzonej przez marszałka województwa;


6) przedsiębiorca nie rozpoczął świadczenia usług hotelarskich po upływie ważności promesy.




§ 2. ZespoÅ‚y oceniajÄ…ce, powoÅ‚ane przez wojewodów na podstawie przepisów dotychczasowych, dziaÅ‚ajÄ… do czasu powoÅ‚ania przez marszaÅ‚ków województw nowych zespołów oceniajÄ…cych nie dÅ‚użej niż do dnia 30 czerwca 2006 r.


§ 3. RozporzÄ…dzenie wchodzi w życie po upÅ‚ywie 7 dni od dnia ogÅ‚oszenia.


Minister Gospodarki: P. G. Woźniak



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com