TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2008-03-25 - Podlaskie Targi Turystyczne odwiedziło 6000 osób

W dniach od 14 do 16 marca 2008 roku na Hali Sportowej Uniwersytetu w Białymstoku przy ulicy Świerkowej 20A odbyły się Podlaskie Targi Turystyczne. Odbywają się już od 10 lat, ale od 2006 roku pod nazwą Podlaskich Targów Turystycznych. Ich organizatorem jest Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna.

reklama


Współorganizatorem tegorocznej edycji targów była Polska Izba Turystyki Oddział Podlaski w Białymstoku. Natomiast honorowy patronat objęli: marszałek województwa podlaskiego, prezydent Białegostoku, wojewoda podlaski, Polska Organizacja Turystyczna oraz Forum Regionalnych Organizacji Turystycznych. Patronat medialny nad imprezą objęli: TVP3 Oddział w Białymstoku, Gazeta Wyborcza, Polskie Radio Białystok, internetowy portal miejski BialystokOnline, Rynek Podróży, Aktualności Turystyczne, Magazyn Świat Podróże Kultura, Polska Turystyka oraz Travel Polska.

Podlaskie Targi Turystyczne dają możliwość zapoznania się z ofertą wystawców z kraju i zagranicy, wzajemnej wymiany doświadczeń pomiędzy instytucjami działającymi w branży turystycznej, a także promują województwo podlaskie i miasto Białystok.

Podczas Podlaskich Targów Turystycznych na 44 stoiskach wystawowych oraz 11 stolikach reprezentowanych zaprezentowało się około 400 instytucji, między innymi: Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, Kaszuby Północne, Związek Gmin Karkonoskich, Usteckie Forum Turystyczne, Warmińsko-Mazurska Regionalna Organizacja Turystyczna, LOT "Szlak Piastowski", Miasto Gniezno, Lokalna Organizacja Turystyczna "Zamość i Roztocze", Centrum Informacji Turystycznej Litwy, Agencja Turystyczna "Wilejka" z Łodzi, Agencja Podróży i Turystyki "Holidays" z Gdańska, Departament Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki Obwodu Grodzieńskiego, Sanatorium "Radon" i Sanatorium "Porieczie" z Białorusi, a także przedstawiciele branży turystycznej i samorządów województwa podlaskiego. Dodatkowo twórcy ludowi, producenci regionalnej żywności i wydawnictwa turystyczne prezentowały się na 11 stendach.

Pierwszego dnia targów odbył się Workshop polsko-białoruskich biur podróży, którego organizatorem była Polska Organizacja Turystyczna, PIT Oddział Podlaski i PROT Białystok. Uczestniczyło w nim w sumie 27 biur białoruskich oraz 17 biur polskich. Opiekunem ze strony Polskiej Organizacji Turystycznej była Barbara Tutak, natomiast ze strony Polskiej Izby Turystyki Oddział Podlaski Eugeniusz Ławreniuk. Przewodnikiem grupy został Paweł Lawda. Po spotkania uczestnicy Workshopu zwiedzili Białystok, Supraśl, Tykocin, a także uczestniczyli w I Festiwalu Kuchni Podlaskiej i Podlaskich Targach Turystycznych. Biura białoruskie pozytywnie oceniły poziom organizacji Workshopu i wyraziły potrzebę kontynuacji współpracy.

Pierwszego dnia targów, czyli 14 marca odbyły się dwie konferencje:
1. "Ekoturystyka - drzemiący potencjał regionu", która została zorganizowana przez Centrum Zielonych Technologii i Ekoton w ramach podsumowania działania "Ekoturystyka".
2. Prezentacja atrakcji turystycznych Grodzieńszczyzny, którą przygotował Departament Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki w Grodnie.

Pierwszego dnia odbyła się również wycieczka z przewodnikiem po Białymstoku i impreza integracyjna "Puszczańskie Hołubce" w Folwarku Nadawki za Białymstokiem, które zostały zorganizowane dla wszystkich wystawców.

Drugiego dnia targów, czyli 15 marca miał miejsce I Festiwal Kuchni Podlaskiej, w którym wzięło udział 13 ekip profesjonalnych kucharzy z zakładów gastronomicznych województwa podlaskiego i amatorzy nie związani profesjonalnie z gastronomią, którzy zamieszkują Podlasie. Profesjonalni kucharze przygotowali na oczach widzów dania na bazie schabu z dzika, owoców leśnych i sera korycińskiego. Wszyscy uczestnicy oceniani byli przez jury techniczne, które składało się z trzech szefów kuchni: Kurta Schellera, Jerzego Pasikowskiego i Dariusza Strucińskiego oraz przez trzyosobowe jury degustacyjne: Krzysztofa Turowskiego, wieloletniego dyrektora Polskiego Ośrodka Informacji Turystycznej w Brukseli, Mieczysława Żukowskiego, przedstawiciela PIT i PROT i organizatora wielu edycji Balu Polskiego w Brukseli oraz Jana Wysokińskiego, redaktora naczelnego magazynu Rynek Podróży.

Imprezę prowadził ekspert kulinarny z programu "Europa da się lubić", Theofilos Vafidis, który z humorem oraz znawstwem opowiadał o kolejnych działaniach kucharzy.

Wśród profesjonalistów, którzy uczestniczyli w I Festiwalu Kuchni Podlaskiej byli:
- Restauracja Toast w Białymstoku
- Restauracja Villa Tradycja w Białymstoku
- Kabaret Club&Restauracja
- Centrum Astoria
- Hotel WARSZAWA
- Golf Park Lipowy Most
- Dwór Soplicowo
- Restauracja Carska w Białowieży
- Best Western Hotel Żubrówka
- Restauracja "Venessa"
- Hotel "Leśnik"
- Hotel 3 TRIO
- Kompleks Konferencyjno-Wypoczynkowy Bobrowa Dolina

Natomiast wśród amatorów znaleźli się:
- Biebrzańsko-Narwiańskie Towarzystwo Agroturystyczne "Łoś"
- Wytwarzanie Wyrobów Cukierniczych "Sękacze" Jerzy Andraka
- Krystyna Czarnecka, Lipsk
- Stowarzyszenie "Macierzanka"
- Gospodarstwo Agroturystyczne "Młynareczka", Grażyna Zaniewska

Drugiego dnia targów również miały miejsce dwie konferencje:
1. Konferencja z okazji Światowego Dnia Konsumenta, którą zorganizowała Lokalna Organizacja Turystyczna Brama na Bagna. Tematyka spotkania dotyczyła ochrony praw konsumenta oraz zasad zrównoważonej konsumpcji. Uczestnikami konferencji był między innymi rzecznik konsumentów i przedstawiciele organizacji pozarządowych, które zajmują się tematyką konsumencką.
2. Prezentacja nowości turystycznych na Litwie, którą zorganizowało Centrum Informacji Turystycznej Litwy. Zaprezentowano między innymi Aqua Park w Druskiennikach oraz kurorty uzdrowiskowe: Pałanga, Neringa, Druskienniki, Birsztany. Przedstawione zostało również Wilno jako Europejska Stolica Kultury 2009.

Podczas targów rozstrzygnięto też liczne konkursy i przyznano nagrody i wyróżnienia.
Nagrody Prezesa PROT otrzymali:
1. Nagrodę "Za najlepszą prezentację stoiska" w postaci stoiska promocyjnego o powierzchni 6 metrów kwadratowych na Podlaskich Targach Turystycznych w 2009 roku otrzymało stoisko White Fang, Biacomex S.A., Pensjonat Sosenka
2. Nagrodę "Za najlepszą ofertę przyjazdową do regionu" w postaci kampanii medialnej w telewizji, prasie i radiu otrzymała Agencja Turystyczna "Nowator".

Wyróżnienia Prezesa PROT za najciekawszą prezentację stoiska otrzymali:
- BT "Invest Nord"
- Przedsiębiorstwo Turystyczne "SZOT"
- Starostwo Powiatowe w Hajnówce
- SPH Krynka
- Departament Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki w Grodnie

Wyróżnienia Prezesa PROT za najlepszą ofertę przyjazdową do regionu otrzymali:
- BT "Bial-Tur"
- BT "Junior"

Wyróżnienia dodatkowe Prezesa PROT przyznano:
1. Za inicjatywę w zakresie pamiątek regionalnych - "Akacjowy Dworek", Elżbieta Zarzecka
2. Za szkolenia i rozwój Ekoturystyki - Ekoton

Nagrody Marszałka Województwa Podlaskiego otrzymali:
1. Nagrodę "Za najlepszą promocję podlaskiej szkoły o profilu turystycznym" w postaci grawertonu oraz materiałów i gadżetów promocyjnych z serii "Podlaskie" otrzymała Wyższa Szkoła Menedżerska z Białegostoku.
2. Nagrodę "Za najlepszą prezentację obiektu noclegowo-gastronomicznego" w postaci grawertonu oraz sprzętu gastronomicznego otrzymała Spółka Hal-Gen "Centrum Konferencyjno-Bankietowe Knieja" w Supraślu.

Nagrodę przyznaną przez portal miejski BialystokOnline "Za najlepszą stronę internetową wystawcy Podlaskich Targów Turystycznych" w postaci kampanii reklamowej na portalu otrzymał "White Fang" (www.whitefang.pl).

Nagrodę publiczności za najciekawsze stoisko targowe otrzymało Usteckie Forum Turystyczne z Ustki.

Nagrody I Festiwalu Kuchni Podlaskiej:
- W kategorii "Profesjonaliści" otrzymali:
I nagrodę przyznaną przez Marszałka Województwa Podlaskiego w postaci miksera Bamix Swissline oraz prezentów od wszystkich sponsorów branżowych otrzymał Hotel WARSZAWA w Augustowie (www.hotelaugustow.home.pl).
II nagrodę przyznaną przez prezydenta Miasta Białegostoku w postaci termosu stalowego Stalgast do płynów 10 litrów oraz prezentów od wszystkich sponsorów branżowych otrzymało Centrum Astoria w Białymstoku (www.astoriacentrum.pl).
III nagrodę przyznaną przez Prezesa Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w postaci podgrzewacza elektrycznego oraz prezentów od wszystkich sponsorów branżowych otrzymał Hotel "Leśnik" w Augustowie (www.lesnik.pl).

- W kategorii "Amatorzy" otrzymali:
I nagrodę przyznaną przez prezydenta Miasta Białegostoku w postaci kuchenki indukcyjnej otrzymała Krystyna Czarnecka z Lipska, która zaprezentowała przecier z żurawiny surowej oraz żurawinę gruszkową.
II nagrodę przyznaną przez prezesa Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej otrzymało przedsiębiorstwo Wytwarzanie Wyrobów Cukierniczych "Sękacze" z Suchowoli, które zaprezentowało sękacza. Paweł Andraka i Lidia Andraka z przedsiębiorstwa otrzymali krajalnico-szatkownicę do warzyw.
III nagrodę przyznaną przez prezesa Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w postaci termosu stalowego otrzymała Barbara Żeliszczak ze Stowarzyszenia "Macierzanka" z Wiżajn, które reprezentowało sery podpuszczkowe.

Przez 3 dni Podlaskie Targi Turystyczne odwiedziło około 6 000 osób, w tym rodziny z dziećmi, młodzież, studenci, seniorzy, restauratorzy oraz właściciele nowych obiektów turystycznych i przewodnicy PTTK. Największą frekwencję odnotowano w sobotę, drugiego dnia targów podczas I Festiwalu Kuchni Podlaskiej.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com