TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-04-08 - Sejm przyjął senacką poprawkę do tzw. ustawy antynikotynowej

Właściciele restauracji z co najmniej dwiema salami konsumpcyjnymi będą mogli jedną z nich przeznaczyć dla osób palących. Musi być ona zamknięta i wentylowana. Sejm przyjął w dniu 08.04.2010 r. senacką poprawkę o tej treści do tzw. ustawy antynikotynowej. Za senacką poprawką było 389 posłów, przeciw 26 posłów.

reklama


W znowelizowanej w marcu przez Sejm ustawie znalazł się zapis, że właściciele lokali gastronomicznych o powierzchni poniżej 100 m kw. będą mogli zadecydować, czy lokale te zostaną przeznaczone w całości dla palących, czy dla niepalących. W przypadku większych lokali właściciel mógłby wydzielić sale dla palących.

Przyjęta przez Sejm senacka poprawka ma zaostrzyć zasady tworzenia pomieszczeń dla palących w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych. Pomieszczenie takie będzie mogło być urządzone tylko w lokalach z co najmniej dwiema salami konsumpcyjnymi, musi być jednak zamknięte i wentylowane tak aby dym nie przedostawał się do innych sal. Restauratorzy, którzy mają jedną salę albo lokal mniejszy niż 100 m kw., mogą wybudować w pobliżu restauracji palarnię, np. w piwnicy (w załączniku do ustawy zdefiniowano palarnię m.in. jako pomieszczenie trwale oddzielone od pozostałych pomieszczeń, zamknięte, wyposażone w drzwi zamykane automatycznie, z wentylacją zapewniająca co najmniej 25-krotną wymianę powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny i z systemem specjalistycznych filtrów).

Ustawa trafi do prezydenta i zacznie obowiązywać w rok od złożenia przez niego podpisu.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com