TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Urzędnicy japońscy wpadli na pomysł kontrolowania wszystkich restauracji specjalizujących się w kuchni japońskiej na całym świecie. Specjaliści sprawdzą autentyczność smaku serwowanego tam sushi - japońskiej surowej ryby.
reklama
Niebawem w kuchniach 25 tys. japońskich restauracji na świecie zjawią się eksperci. Zbadają oni pochodzenie składników sushi i ocenią, czy smak podawanych dań jest zbliżony do oryginalnych, serwowanych w Japonii. Po pozytywnie zdanym egzaminie lokal otrzyma certyfikat.
Japończycy spodziewają się, że największe problemy będzie sprawiał ryż. Prawdziwi mistrzowie sushi używają tylko ryżu koshihikari uprawianego w Kraju Kwitnącej Wiśni, ostatecznie zgodzą się na ten sam gatunek z Kalifornii. Sprawdzą też pochodzenie zielonego chrzanu wasabi (najcenniejszy jest ten z półwyspu Izu), pasty miso (najbardziej japońska pochodzi z gór Nagano) i marynowanego imbiru (najlepszy z okolic Tochigi). Japońscy kucharze za największy błąd uważają podawanie chińskiego sosu sojowego i zupy miso w porcelanowych miseczkach.
Akcja jest promocją japońskiej kuchni, a nie walką z restauratorami - podkreślają pomysłodawcy. Kiedy w ubiegłym roku pojawiła się pierwsza propozycja badania autentyczności, szefowie kuchni na świecie skrytykowali ją ostro. Mówili, że japońskie restauracje cieszą się ogromną popularnością bez takich dowodów. Tokio uznało to za porażkę, ale znów ruszyło do akcji.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami