TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-02-08 - Dania z woka - pomysł na dobry interes?

Ostatnio, wśród propozycji restauracji franczyzowych pojawiły się dania z woka serwowane w pudełkach. Tym pomysłem zainteresowane są takie sieci jak m.in. Noodle w Pudle, Noodle.com, Noodle Hut, City Wok, Wok to Walk i China in Box.

reklama


Kuchnia azjatycka stanowi obiekt zainteresowania kolejnych sieci restauracji. Przykładowo restauracje Wook, należące do Sfinksa liczą na razie 9 obiektów, jednak firma ma w planach uruchomienie punktów typu Express.

Również spółka North Food chce się rozwijać w tym segmencie rynku. Do tej pory prowadziła restauracje specjalizujące się w daniach z ryb, owoców morza oraz kurczaku marynowanym w zalewie przygotowywanej na bazie afrykańskich papryczek peri-peri i ziół. 23 lutego spółka ma zamiar otworzyć w Bielsku-Białej pierwszą w Polsce restaurację WokMan. Klient będzie mógł samodzielnie skomponować swój posiłek, zaś poszczególne dania będą przygotowywane na jego oczach.

Na polski rynek weszła ponadto międzynarodowa sieć Wok to Walk, której pierwsza restauracja powstała w 2004 r. w Amsterdamie. Dziś działa w 8 krajach na zasadzie franczyzy. Jedyna placówka sieci w Polsce działa od 2009 r. w poznańskiej Galerii Malta.

Ze względu na niski koszt uruchomienia punktu gastronomicznego z daniami z woka (60-90 tys. zł), można się spodziewać szybkiego rozwoju tego typu sieci w Polsce.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com