TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2009-04-22 - Wielkopolski ser smażony i andruty kaliskie na liście regionalnych specjałów UE

Kolejne dwa polskie produkty zostały wpisane na listę regionalnych specjałów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Są to: wielkopolski ser smażony i andruty kaliskie.

reklama


Obecnie lista chronionych w UE specjałów zawiera już około 800 produktów.

Wielkopolski ser jest produkowany w Nowym Tomyślu. Ma specyficzny pikantny smak, kremowy kolor i charakterystyczny zapachu. Przepis na ten ser znalazł się w książce kuchennej "Gospodyni doskonała, czyli przepisy utrzymywania porządku w domu i zaopatrzenia..." z 1899 roku, co świadczy o ciągłości wielkopolskiej tradycji.

Andruty kaliskie to słodkie wafle wypiekane od początku XIX w. w Kaliszu i okolicach.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com