TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2007-02-21 - Restauratorzy będą karań klientów za nie kończenie podanych dań

Właściciele restauracji w Hongkongu wprowadzają kary finansowe dla osób, które nie skończą podanych im dań. Ma to zapobiec marnotrawieniu jedzenia - pisze dziennik "South China Morning Post".

reklama


Zgodnie z nową koncepcją klienci marnujący jedzenie płaciliby 20 dolarów hongkońskich (niecałe 2 euro) za nie skończenie zamówionych potraw.

Na razie jednak restauratorzy obawiają sie, że taki system kar spowoduje utratę klientów.

W Hongkongu w niektórych restauracjach ilość niezjedzonych potraw sięga 1,2 tony dziennie (w 2005 roku 701 ton dziennie w całym mieście). Utylizacja niezjedzonego jedzenia naraża właścicieli lokali na znaczne wydatki związane z transportem odpadów. Część restauracji zakupiło więc specjalne maszyny utylizujące resztki żywnościowe.

Władze Hongkongu rozważają również zbudowanie do końca roku dwóch zakładów utylizacji odpadów żywnościowych, gdyż stanowią one blisko jedną trzecią wszystkich odpadów przemysłowych w mieście.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com