TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Beskidzcy górale pozazdrościli Ślązakom i sami też postanowili zgłosić swoje kulinarne specjały na Listę produktów tradycyjnych do Ministerstwa Rolnictwa. Są już na niej śląski krupniok i prażonki z regionu zawierciańskiego. Cieszyński Ośrodek Doradztwa Rolniczego zgłosił na razie trzy specjały: ciastka ze szpyrek, czyli popularnych skwarków, wigilijne ciastka z imbirem - zozworki oraz wielkanocny murzin czyli ciasto z boczkiem i szynką.
reklama
Górale mają już dalsze plany - nie chcą poprzestać na dodaniu kulku specjałów kulinarnych do listy. Już teraz przygotowują bowiem spis kolejnych regionalnych smakołyków. Lista Ministerstwa Rolnictwa trafi niebawem do Brukseli i jeśli urzędnicy z Komisji Europejskiej ją zaakceptują to nasze rodzime potrawy otrzymają unijne certyfikaty najwyższej jakości produkowanymi metodami tradycyjnymi.
Górale wypełniają ankiety i udzielają informacji na temat znanych im regionalnych potraw, jednak aby zostały umieszczone na liście muszą być potrawami tradycyjnymi czyli znanymi od minimum 25 lat i ma to mieć pokrycie "na papierze" czyli w książkach kucharskich lub zachowanych przepisach. Nie jest to łatwe zadanie ponieważ tradycja kulinarna przekazywana jest głównie ustnie. Ale górale nie poddają się, szukają informacji na temat biołej polewki (zupa na wędzonce zabielana śmietaną) i bahora (jelito nadziewane tartymi ziemniakami zapiekane z boczkiem). Wielu zgodzi się, że góralska kuchnia jest wyjątkowo smaczna, a promowanie jej na rynku europejskim to doskonały pomysł na reklamę tutejszej turystyki.
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami