TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2004-04-16 - Unia Europejska a gulasz

Od momentu wstąpienia Czech do UE (1 maja) z restauracyjnego menu zniknie m.in. gulasz, który dla lepszego smaku był wielokrotnie odgrzewany i lekko przypalony. Od wielu lat u naszych południowych sąsiadów obowiązują przepisy sanitarne, które zakazują podawania odgrzewanych potraw. Nie były one jednak przestrzegane w praktyce.

reklama


W czeskim menu pozostaną natomiast popularne zgliwiałe ołomunieckie serki; podaje się je np. panierowane, albo zapiekane, np. w cieście na placki ziemniaczane. Pozostaną także na czeskich stołach podawane na zimno, marynowane w occie niewielkie serdelki - utopence (topielce).

Wyrabiany z buraczanej melasy czeski rum - tuzemsky - w związku z zastrzeżeniami UE musiał zmenić nazwę na na "tuzemak", czyli "miejscowy".



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com