TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2009-10-19 - Na wino Świętomarcińskie do Czech

W Czechach największe winobrania odbywają się jesienią.

reklama


Degustację młodych win od dawien dawna rozpoczynano w Czechach na św. Marcina. Tak samo jak Francuzi smakują swoje Beaujolais Nouveau, Czesi - od 11 listopada piją swoje młode wino Świętomarcińskie, które charakteryzuje się owocowym smakiem i może zawierać w sobie niewielkie ilości dwutlenku węgla. Smakołyk podaje się z tradycyjnymi, regionalnymi potrawami. Wino czerwone pasuje do pieczonej gęsi z czerwoną oraz białą kapustą, knedlikiem i placuszkami ziemniaczanymi. Do białego oraz różowego, znawcy polecają pieczonego nadziewanego kurczaka.

Czwarty rok z rzędu winiarze z Republiki Czeskiej sprzedają swoje młode wina pod wspólną nazwą "Świętomarcińskie", ze wsparciem marketingowym Funduszu Winiarskiego. Wino Świętomarcińskie można będzie kupić w sklepach oraz winotekach dopiero 11 listopada, kiedy podczas uroczystych imprez Czesi przywitają nowy rocznik wina.

W tym roku na rynek trafi ponad 800 tysiÄ™cy butelek. Wino ÅšwiÄ™tomarciÅ„skie produkowane jest z wczesnych odmian winoroÅ›li. BiaÅ‚e wina sÄ… przygotowywane z odmian Müller Thurgau Veltlínské, czerwone wczesne, różowe oraz czerwone z odmian Modrý Portugal i Svatovavøinecké. Wina sprzedawane pod markÄ… ÅšwiÄ™tomarciÅ„skich, muszÄ… zostać ocenione przez niezależnych degustatorów i speÅ‚nić wymagane warunki.

Młode wina będą sprzedawane do świąt Bożego Narodzenia. Degustacji młodych odmian tego alkoholu towarzyszą zwykle imprezy folklorystyczne:

Karlsztejn (w okolicach Pragi) - 11. 11. 2009 - restauracja U Janù, degustacja win ÅšwiÄ™tomarciÅ„skich oraz tradycyjnych przysmaków, przy akompaniamencie muzyki cymbaÅ‚owej. Uroczyste otwarcie butelek - o godzinie 11.11.

Cejkovice (Morawy Południowe) - od 11 do 15.11.2009 degustacja i możliwość zakupu butelek od najliczniejszej grupy producentów win Świętomarcińskich.

Imprezy bÄ™dÄ… siÄ™ odbywać: na dziedziÅ„cu twierdzy templariuszy, w restauracji winiarskiej Zlatý kopeèek, w restauracji Hotelu Zamek oraz winiarni Rycerzy Zakonu Templariuszy.
Restauracje cejkovickie zaoferują gościom wina oraz menu Świętomarcińskie przez cały tydzień, do 15 listopada.

Uherske Hradiste (Morawy Południowe) - 11.11.2009 - chrzest win Świętomarcińskich.

Breclav, Lednice, Valtice (Morawy PoÅ‚udniowe) - 11.11.2009 o godz. 11.00 we wszystkich czterech winotekach Moravský sommelier® odbÄ™dzie siÄ™ degustacja oraz sprzedaż win ÅšwiÄ™tomarciÅ„skich., które zostanÄ… wybrane przez trzykrotnego mistrza sommelierów Republiki Czeskiej pana Libora Nazarcuka. WÅ›ród dwudziestu mÅ‚odych morawskich win nie zabraknie trzech wariantów ÅšwiÄ™tomarciÅ„skiego (biaÅ‚ego, różowego oraz czerwonego).

Brno, Blansko (Morawy Południowe) - od 11 do 13.11.2009 - degustacja win Świętomarcińskich we wszystkich winotekach Transvin.

Mikulov (Morawy Południowe) - od 11 do 15.11. - restauracja Hotelu Zameczek w Mikulovie. Goście zostaną poczęstowani pieczoną gęsią z czerwoną i białą kapustą, bułczanymi oraz wiedeńskimi knedlikami, a także innymi specjałami, wspaniale komponującymi się z młodym winem.

Na program kulturalny oraz świętomarcińską kaczkę w zestawieniu z młodym winem zaprasza 13.11. zamek w Mikulovie.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com