TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2008-07-07 - Restauracja Warka nagrodzona Chochlą Prezydenta Miasta Ełku

22 czerwca w Ełku odbyła się trzecia edycja konkursu kulinarnego o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku. W konkursie wystartowały ełckie restauracje, które zaserwowały potrawy regionalne.

reklama


Tegoroczne jury to: aktor Andrzej Grabarczyk oraz znawca sztuki kulinarnej Grzegorz Russak, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego.

Zwycięzcą konkursu okazała się młodziutka restauracja Warka. Kucharz z Warki zaserwował zrazy z dzika po staropolsku podane na dwa sposoby - z kaszą gryczaną oraz z kopytkami z kminkiem i buraczkami na gorąco.

To dla nas ogromny zaszczyt i wielka radość, bo restauracja działa dopiero od 2 miesięcy, a już udało się zwyciężyć w tak prestiżowym konkursie - powiedział Adam Szymkiewicz, kierownik restauracji Warka.

Pierwszą edycję konkursu w 2006 roku wygrał Hotel Rydzewski, który przygotował pierogi pod nazwą "Pierogowa fantazja". Były to pierogi z soczewicą i grzybami, z kaszą gryczaną, z kapustą i grzybami oraz z mięsem. W zeszłym roku chochlę otrzymała restauracja Kuźnia Smaku za polędwicę z sarny marynowaną w winiaku, pieczoną w szynce parmeńskiej i podaną na mazurskim jarskim kartaczu w asyście sosów jeżynowego i malinowego.

Ełk chce zasłynąć jako kulinarna stolica Mazur, dlatego organizuje wiele imprez kulinarnych. Pod koniec czerwca odbyły się tam także X Mistrzostwa Polski w Grillowaniu.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com