TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-11-09 - Rusza "Gęsina na Św. Marcina"

11 listopada 2010 roku w całej Polsce rusza akcja "Gęsina na Św. Marcina", promująca dania przyrządzane z gęsiego mięsa.

reklama


Restauracja Hotelu Kozi Gród w Pomlewie koło Gdańska jest jedną z 30 zaszczyconych, które spełniły wymagania organizatorów. W Kozim grodzie serwowane będą smakowite dania przyrządzone z gęsi. Akcja potrwa do 28 listopada.

Od 11 do 28 listopada Szef Kuchni Koziego Grodu Przemysław Formela będzie raczył podniebienia swoich gości zupełnie nowymi przysmakami przyrządzonymi z soczystego i kruchego mięsa gęsi. Wśród tych potraw goście znajdą półgęsek wędzony z konfiturą z pigwy, rosół z gęsi z kluskami kładzionymi, udo z gęsi faszerowane cielęciną podane z sosem z zielonych gąsek oraz filet z gęsi z sosem z jarzębiny.

Akcja "Gęsina na Św. Marcina" zapoczątkowana została w 2009 roku przez organizację Slow Food oraz Instytut Zootechniki PIB-ZD, mając na celu zwiększenie spożycia tego zapomnianego na polskich stołach dania. Mimo, że jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie spożywa się jej w Polsce zaledwie 17 gram rocznie, w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Już w XVII wieku dania z gęsiny gościły na polskich stołach, a mięso gęsi cechuje się, oprócz swoich walorów smakowych, dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, żelaza, a także witamin z grup A, B i E, zawierając przy tym jedynie 5% tłuszczu.

Restauracja Koziego Grodu zaprasza 11 listopada w godzinach 13:00 - 17:00 na Świąteczny Festyn Kulinarny, na którym będzie można skosztować wiele potraw z gęsiny.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com