TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-08-28 - Regionalne smakołyki czekają na unijną rejestrację

Ministerstwo Rolnictwa tworzy listę regionalnych potraw. Znajdują się na niej także smakołyki ze Śląska Cieszyńskiego, które zostały zgłoszone zostały przez cieszyński Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Są tam ciastka ze szpyrek, czyli skrawków słoniny pozostałych po zrobieniu smalcu, czy popularny murzin - czyli rodzaj ciasta z dodatkiem szynki i boczku.

reklama


- Postanowiliśmy ostro zabrać się do pracy i przygotować spis jeszcze innych miejscowych przysmaków, które nadawałyby się do wpisania do rejestru - mówi Józef Michałek, sekretarz Oddziału Górali Śląskich Związku Podhalan.

Stworzona przez Ministerstwo Rolnictwa lista trafi do Brukseli i jeśli zostanie zaakceptowana przez Komisję Europejską, smakołyki otrzymają unijne certyfikaty. - Byłaby to świetna promocja dla naszego regionu. Ludzie chętnie kupują takie produkty - uważają górale.

Jak na razie do mieszkańców trafiły ankiety potrzebne przy rejestracji regionalnych produktów. Górale szukają więc wszelkich informacji na temat zupy zwanej bioło polywka, czyli wywaru na wędzonce, zabielonego mlekiem i podawanego z dodatkiem ziemniaków, makaronu lub ryżu. Poszukiwane są także wszelkie wzmianki o jelicie, które - jak tłumaczą górale - różni się od śląskiego krupnioka i ogólnopolskiej kaszanki czy kubusiu - bardzo smacznej potrawie przyrządzonej z zapieczonych w piecu tartych ziemniaków.

Józef Michałek ma także nadzieję, że związkowi uda się zarejestrować bachora, z którego słynie np. restauracja w czeskiej miejscowości Mosty. Przysmak o nazwie bachor to mianowicie jelito nadziewane tartymi ziemniakami zapiekane z boczkiem.

- Mamy oczywiście nadzieję, że to nie koniec listy naszych specjałów, że mieszkańcom uda się coś jeszcze wymyślić - mówi Michałek.

Danie tradycyjne to jak podaje definicja potrawy przyrządzane od co najmniej 25 lat. By zarejestrować je w Unii należy udokumentować pochodzenie produktu na podstawie dokumentów: książek (niekoniecznie kucharskich), zachowanych w domach starych przepisów.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com