TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Od stycznia wprowadzony będzie zakaz handlu kawiorem, który pochodzi od dziko żyjących jesiotrów. Będzie on obowiązywał w Unii Europejskiej, a jego celem jest ratowanie przed wyginięciem tego gatunku ryb.
reklama
85% tyle kawioru pochodziło z tego źródła pięć lat temu, tylko 15% z hodowli. Obecnie tylko Iran może sprzedać 44 tony kawioru, przy rocznym zapotrzebowaniu na świecie 250 ton.
Kawior pochodzący od dziko żyjących jesiotrów będzie zastępowany w gastronomii kawiorem z ryb hodowanych.
Ten m.in. produkowany jest we Francji w rejonie Akwitanii. Ze względu na przewagę popytu nad produkcją ceny wzrosły o 10%. Pomocy w hodowli udzielają fachowcy z Iranu i Rosji.
255 euro to cena przysmaku morza z dodatkiem akwitańskiego kawioru w restauracji Chateau d' Ermonville podczas Bożego Narodzenia i na Sylwestra.
W hotelu Ritz jest w spisie kawior bieługa, ale za Sylwestra trzeba zapłacić dwa tysiące euro.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami