TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2009-11-18 - Charytatywna licytacja dań kulinarnych szefów kuchni Starwood

W piątek 13 listopada 2009 r., w Sali Balowej warszawskiego hotelu Sheraton, odbyła się pierwsza w Polsce charytatywna aukcja kulinarnych dzieł sztuki szefów kuchni hoteli Sheraton w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Sopocie oraz The Westin Warsaw i Le Meridien Bristol na rzecz Fundacji Orimari.

reklama


Podczas wydarzenia serwowano sześciodaniowe menu przygotowane przez 6 wspaniałych szefów kuchni, a dodatkowo goście mieli możliwość wylicytowania 6 perełek kulinarnych, które na oczach gości przygotowywali sami szefowie kuchni.

Najwyższą cenę osiągnęło danie przygotowane przez duet: Janusz Korzyński, Ernest Jagodziński z hotelu The Westin Warsaw, czyli "DyFusia": lekko opiekany jeżowiec podany z mrożonym musem z awokado i sałatką Ceviche w akompaniamencie żabnicy marynowanej w tonce i olejku z dzikiej pomarańczy, podany na grilowanej Carice i pure z marchwi i imbiru. Najdroższe danie przygotowane przez szefów kuchni hotelu The Westin Warsaw osiągnęło zawrotną kwotę 12 000 zł.

Poza daniami można było wylicytować butelkę Henessy X.O Magnum z autografem Maurice’a Henessy i wyjątkową szynkę Joselito.

Z licytacji, poprowadzonej przez Dorotę Wellman i Mariusza Kałamagę z kabaretu Łowcy.B, zebrano w sumie 217 tysięcy zł. Kwota ta zostanie w całości przeznaczona na zakup sprzętu medycznego dla Kliniki Pediatrii WIM w Warszawie na leczenie małych pacjentów z całej Polski.

Tegoroczna kolacja była pierwszym tego rodzaju wydarzeniem w Polsce, Fundacja wraz siecią Starwood Hotels i Resorts do której należą hotele Sheraton, Westin i Le Meridien Bristol będzie organizować ją cyklicznie, raz w roku.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com