TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2009-12-30 - Live cooking w krakowskich restauracjach

Live cooking - czyli gotowanie na żywo ma na celu zintegrować gości wokół określonej potrawy albo kuchni jednego z regionów świata, a przy okazji nauczyć podstawowych technik gotowania.

reklama


Live cooking w Krakowie nie jest jeszcze popularną ofertą i do tej pory ograniczało się do kilku lokali, których ludzie spotykali się na warsztatach gotowania na których przygotowywano sushi, czy dania z kuchni azjatyckiej lub francuskiej. Teraz także prywatne restauracje dostrzegły możliwości zarobku i promocji związane z live cooking.

Jednym z takich miejsc jest włoska trattoria, gdzie można wykupić cykl szkoleń pt. "Zacznij gotować po włosku". Przez kilka godzin chętni przygotują kilka nieskomplikowanych włoskich potraw, a uczestnikom szkolenia kucharz opowiada o tajnikach włoskiej kuchni m.in. że: lasagni nie podaje się z sosem beszamel, tajemnicą słynnego spaghetti alla carbonara to umiejętne dodanie do siebie składników sosu, itd.

Dla dobrze prowadzonych lokali upowszechnienie się live cooking oprócz zarobków i promocji lokalu (osoby "przeszkolone" na pewno się pochwalą, jeśli będą zadowolone) przyczynia się do poprawy gustów i ogólnego zwiększenia wymagań wobec restauracji. Zatem słabsze podmioty, mające gorszych kucharzy lub mających problemy z jakością dań, nie mogą liczyć na odwiedziny przez ludzi z grupy wyedukowanych kulinarnie klientów.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com