TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2009-09-17 - Kulinarny Puchar Polski 2009 rozstrzygnięty

Znamy zwycięzcę Kulinarnego Pucharu Polski 2009. Konkurs wygrał Paweł Rozmiarek, kucharz z poznańskiego hotelu HP Park.

reklama


Konkurs odbył się przy okazji Międzynarodowych Targów Gastronomii "Gastro Trendy" w Poznaniu. W Kulinarnym Pucharze wystartowali kucharze z hoteli i restauracji z całego kraju.

Były to zmagania dwuosobowych drużyn: szef i pomocnik. Drużyny miały przygotować dwie potrawy: ciepłą przekąskę oraz danie główne. Do dania głównego mogli wykorzystać polędwiczkę z dzika, konfiturę z głogu, świeżą dynię i lubczyk. Podawana na ciepło przekąska składała się z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek, szpinaku i skórki z cytryny.

Potrawy oceniało 7-osobowe międzynarodowe jury. Przy ocenie brano pod uwagę: mise en place i czystość, fachowe przygotowanie, sposób przygotowania i prezentacji potrawy, smak potrawy, czas pracy.

Zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2009 otrzymał wysoką nagrodę pieniężną i możliwość wyjazdu na szkolenie do prestiżowego Instytutu Paula Bocuse w Lyonie.

Patronat honorowy objął Klub Szefów Kuchni, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Kulinarny Puchar jest oceniany jako najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com