TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
PKP Intercity ogłosił pierwszy otwarty przetarg na gastronomiczną obsługę podróżnych. Obecnie ponad 50% udziałów Warsa należy do PKP IC, a reszta do skarbu państwa.
reklama
- Po pierwsze, umowa z Warsem nie jest dla nas zbyt korzystna. Po drugie, ogłoszenie przetargu wymuszają przepisy. Po trzecie i najważniejsze, uważamy, że urynkowienie usług gastronomicznych w pociągach daje gwarancję najwyższej jakości - wyjaśnił Czesław Warsewicz, prezes PKP Intercity. Prawdopodobnie jeszcze w tym miesiącu, na torach na się pojawić pierwszy zmodernizowany wagon barowy, a do końca roku następne trzy. W zmodernizowanych wagonach część gastronomiczna zajmie tylko połowę powierzchni, a reszta przeznaczona jest na przedziały dla podróżnych.
Jeśli nowa modyfikacja przestrzeni spotka się z aprobatą podróżnych, to w przyszłym roku wszystkie wagony barowe zostaną odremontowane, bądź pojawią się nowe, gdyż przewoźnik ma także pomysł na całkowite przemeblowanie kuchni dla podróżnych. - Chcemy wprowadzić kategorie usług gastronomicznych dla klientów biznesowych oraz pozostałych podróżnych - oświadczył prezes Warsewicz.
PKP Intercity wystawił na przetarg 100 barów i restauracji. Przewoźnik liczy, iż za dzierżawę tych wagonów otrzyma min. 2,1 mln zł rocznie. Ponadto oferent musi zobowiązać się, iż w ciągu 3 lat (czas trwania kontraktu), zainwestuje w tabor kolejne 2 mln zł. Następne wagony mają się pojawić na licytacji niebawem, a prezes Warsewicz zapewnił, iż będzie organizował przetarg na obsługę każdego nowego kupionego przez spółkę.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami