TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Handlarze w Tajlandii nie zważając na ludzkie życie sprzedają trujące mięso.
reklama
Sprzedawcy zamiast łososia wciskają klientom mięso śmiertelnie trujących najeżek. W ciągu trzech lat śmiertelnie zatruło się tym mięsem 15 osób a 115 miało poważne zatrucie.
Zakaz wprowadzony w 2002 roku nie przyniósł rezultatu. Najeżki ciągle można nabyć na tajlandzkich straganach i w restauracjach w dużych ilościach.
Narin Hiransuthikul ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bangkoku oznajmił, ze handlarze stosują taktykę barwienia mięsa, które potem wygląda jak łosoś. Wątroba tych ryb zawiera tetrodotoksynę - silną truciznę, która powoduje gwałtowną i bolesną śmierć. Zjedzenie najeżdżki powoduje wymioty, paraliż, uszkodzenia serca, a w ostateczności śmierć.
Ryby tego gatunku nazywane są w Japonii fugu. Spożywane są tam przez szukających ekstremalnych wrażeń smakoszy, którzy twierdzą, iż ryzyko dodaje pikanterii daniu.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami