TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Właściciel polskiej restauracji z Doncaster ma kłopoty z prawem, bo sprzedawał piwo w litrach, a nie w kwartach (pints). Urzędnicy dali Nicowi Davison 28 dni na wymianę wszystkich kufli.
reklama
Restauratorowi nie przyszło do głowy, iż sprzedaż polskiego piwo w restauracji w polskich szklankach może być przestępstwem. Teraz grozi mu proces sądowy i grzywna w wysokości 2 tys. funtów.
Brytyjskie przepisy dotyczących miar i wag z 1988 roku mówi, iż sprzedawanie piwa i ciderów w litrach jest nielegalne, dlatego Urząd Miar i Wag (Trading Standards) może nałożyć na restauratora karę.
Bruksela już od dłuższego czasu naciska, aby Wielka Brytania zrezygnowała ze swojego systemu miar i wag i wprowadziła system obowiązujący w pozostałych państwach europejskich. Davisona wsparła także organizacja Metric Martyrs Movement, która walczy o to, aby restauratorzy mogli sprzedawać towary w miarach, jakie im odpowiadają.
Davison z zawodu księgowy otworzył restauracje Kuchnia Polska w maju tego roku wraz ze swoją polską partnerką Krystyną Ciuraj.
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami