TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-01-20 - Dlaczego Polacy kochają pizzę?

Pizzerie pojawiły się w Polsce w latach 90-tych ubiegłego wieku, początkowo jako lokale zagranicznych gigantów gastronomicznych. Zmiana ustroju spowodowała bowiem napływ nowych konceptów, niedostępnych do tej pory na naszym rynku. W ciągu kilku lat pizzerie zaczęły otwierać także rodzime firmy w całym kraju.

reklama


Sukces pizzerii wiąże się ze społecznym oczekiwaniem zmian gospodarczych na każdym polu, także w ograniczonej do tej pory ofercie polskich restauracji. Pizza w latach 90. stanowiła nowość, która w krótkim czasie spotkała się z zainteresowaniem szerokiego grona kulinarnych smakoszy i wciąż zyskuje na popularności.

Ta znana na całym świecie potrawa, zawładnęła sercami wielu Polaków. Według danych OBOP najczęściej poza domem zamawiamy właśnie pizzę. Potwierdziło to 37% respondentów. Stale rośnie też zainteresowanie pizzą w dowozie. Jest to bowiem spore ułatwienie w codziennym życiu. Według danych Da Grasso dziennie w całej Sieci produkowanych jest blisko 30 tys. sztuk pizzy, co gwarantuje zaspokojenie potrzeb żywieniowych średniej wielości miasta - np. Zakopanego.

Polska miłość do pizzy wynika więc z jej dostępności i prostoty, ale też z różnorodności zawartych w niej składników. Pizza to danie uniwersalne, serwowane na całym świecie, dopasowane do kulinarnych upodobań panujących w danym kraju.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com