TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-11-07 - Dziczyzna, wino, miody i sery, czyli potrawy serwowane przez zakonników

Mnisi z opactwa tynieckiego wprowadzają na rynek miody, sery, wina i inne produkty pochodzące z gospodarstw benedyktyńskich. Przysmaki będą sprzedawane w Polsce, oraz w Europie. Będą sprowadzane z niemal wszystkich opactw europejskich.

reklama


Mnisi produkują przede wszystkim konfitury, miody, ciastka, syropy, ryby, wędliny, sery, wina, nalewki, miody pitne i herbaty ziołowe. Są to produkty spożywcze przyrządzane ze starodawnych receptur.

Benedykci otworzyli już kawiarnie w podkrakowskim Tyńcu. Dodatkowo oprócz jedzenia można tam kupić ceramikę i rzeźby wykonywane przez zakonników. - Chodzi nie tylko o zdobywanie pieniędzy na prowadzenie naszych dzieł, ale przede wszystkim o to, by umożliwić naszym gościom spotkanie z pradawną tradycją benedyktyńską - tłumaczy o. Zygmunt Galoch. Zakonnik podkreśla, że opiera się ona na więzi z naturą, dlatego produkty benedyktyńskie są "proste i zwyczajne".

Miejscem kawiarni jest Galeria Benedyktyńska, w której organizowane są wystawy sztuki sakralnej, aukcje, plenery malarskie. Szczególną uwagę przyciągają wina, które produkowane są w winnicach zakonnych Europy.W menu znajduje się m.in. wino z opactwa Pannonhalma na Węgrzech. Wśród dań oferowanych przez zakonników jest dziczyzna, także potrawy regionalne, a ich specjalnością jest krem z borowików z jajkiem przepiórczym.

Benedyktyni hodują także zioła lecznicze, mieszanki oparte na specjalnej recepturze.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com