TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Krakowscy hotelarze wpadli na znakomity pomysł serwowania na śniadanie gościom tradycyjnych wiejskich potraw małopolskich. Śniadania z białym serem i kiełbasą podają już trzy hotele stowarzyszenia Gremium, mianowicie hotel Europejski, Demel i Elektor. Z pomysłu zamierzają skorzystać także inni hotelarze, gdyż goście są zachwyceni.
reklama
W ten sposób zagraniczni turyści mogą zaznajomić się z z tradycjami polskiej kuchni. Typowy krakowski zestaw śniadaniowy to: pieczywo, mięsa pieczone, pasztety, swojskie kiełbasy, szynki, ser biały, śmietana. A na deser ciasteczka upieczone według oryginalnych receptur przez najlepszych cukierników z Krakowa.
Posiłki serwują kelnerki w stylowych strojach, potem przychodzi kucharz pytając gości o wrażenia. Kucharze podają robione przez siebie pasztety, kiszone ogórki, powidła i konfitury. W wersji dietetycznej można zjeść płatki i mleko prosto od krowy.
Sieć hotelowa Gremium zamierza wprowadzić takie menu we wszystkich swoich hotelach - a jest ich około 100 w całej Małopolsce.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami