TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W projekcie nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia nie będzie zapisu o wprowadzeniu odpowiedzialności karnej za brak HACCP. Tak postanowił Sejm.
reklama
Podkomisja poszła na rękę środowisku gastronomicznemu i zapis wykreśliła. Niestety przychyliła się ona również do kilku postulatów proponowanych przez urzędników resortu zdrowia, m.in. do:
- karania grzywną lub ograniczeniem/pozbawieniem wolności do roku przedsiębiorców, którzy wprowadzają do obrotu żywność o niewłaściwej jakości zdrowotnej, zepsutą, zafałszowaną lub zmodyfikowaną genetycznie,
- karania ograniczeniem lub pozbawieniem wolności do lat 2 przedsiębiorców, którzy produkują lub wprowadzają do obrotu środki spożywcze, substancje dodatkowe lub inne składniki żywności szkodliwe dla zdrowia i życia człowieka.
Niestety wiadomo już, że nowelizacja ta będzie miała krótki żywot. Sprawa zapisów o odpowiedzialności karnej powróci w przyszłości, ze względu na twarde stanowisko Unii Europejskiej. M.in. obecnie trwają pracę nad projektem nowej ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która porusza problem karania za brak HACCP.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami