TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Wydawnictwo Arkady wydało nowy przewodnik "Lukullus w sarmackich progach. Przewodnik po restauracjach w Polsce - dobra kuchnia, ciekawe wnętrza". W tym luksusowym przewodniku znalazło się pięć restauracji z Kazimierza!
reklama
Część przewodnika , który opisuje polskie luksusowe lokale gastronomiczne w Kazimierzy nosi tytuł Kartka z Kazimierza. Opracowana została przez Teresę Kokocińską i Tomasza Zieję. Część pod tytułem "Kazimierskie koguty pieją rano" traktuje o Domu Restauracyjnym Barbary i Cezarego Sarzyńskich, w którym stołowało się m.in. pięciu premierów Szczytu Wyszehradzkiego. O "Faktorii" znajdującej się przy ulicy Krakowskiej dowiemy się więcej z tekstu pod tytułem "Stukot miedzianego tygielka" - tytuł nadany nieprzypadkowo bowiem podaje się tam 150 rodzajów kawy! "Farelki u golibrody" zaprasza nas do restauracji "U Fryzjera" na faszerowanego karpia z rodzynkami i migdałami. "Tajemnice herbacianego świata" to oczywiście zaproszenie do herbaciarni "U Dziwisza" - jest to doskonały lokal dla wielbicieli herbaty. Natomiast tekst pod tytułem "Salon zielonego cienia" opowiada nam o Zielonej Tawernie, w której można zakosztować sosu pomidorowego przyrządzanego według przepisu Boba Guccioniego.
Na zakończenie warto wspomnieć, że wszystkie z wymienionych kazimierskich lokali otrzymały wysokie noty od znawców tematu pracujących przy wydaniu "Lukullusa"
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami