TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W sobotę, 30 sierpnia w Rawiczu odbył się finał X Mistrzostw Polski w Grillowaniu. Jury, zgodnie z wymogami WBQA (Word Barbecue Association) podzielone zostało na dwie grupy. Pierwszą stanowiło 20-osobowe jury degustacyjne, a drugą jury profesjonalne.
reklama
W skład jury profesjonalnego weszli:
- Piotr Murawski - ekspert i doradca kulinarny UNILEVER ,v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002, laureat III miejsca w Pucharze Świata w Grillowaniu Interlaken Szwajcaria, zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku
- Piotr Małecki - ekspert kulinarny oraz wieloletni kucharz hoteli Marriott w Polsce, Armenii i Kazachstanie; v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002; laureat III miejsca w Pucharze Świata w Grillowaniu Interlaken Szwajcaria; Zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku
- Marek Mol - szef kuchni Hotelu ZAMEK NA SKALE w Lądku Zdrój; Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002 i 2006; Zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku; Mistrz Świata w Grillowaniu z 2006 roku
- Dariusz Wyborski - szef Kuchni Hotelu Mercure Orbis Jelenia Góra; v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2004 i 2005
- Mariusz Tkaczyk- szef gastronomi sieci Hoteli Qubus; pierwszy v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 1999; Mistrz Świata w Grillowaniu z 2006 roku.
Zwycięzcami grillowania w kategorii amatorzy zostali członkowie Kłodzkiego Klubu Kulinarnego. Założycielami Klubu są wielokrotni uczestnicy Mistrzostw Polski w Grillowaniu: Waldemar Załuski i Jan Skrobol. Natomiast członkami Klubu są miłośnicy kulinariów, którzy nie są związani profesjonalnie z gastronomią oraz kucharze zawodowi z Kotliny Kłodzkiej. Celem klubu jest podnoszenie jakości usług gastronomicznych w regionie, promocja polskiej kuchni oraz grillowania. Wśród amatorów, klub prowadził od początku konkursu zarówno w ocenach jury profesjonalnego, jak i degustacyjnego.
Drugie miejsce wśród amatorów zdobył rodzinny tercet z Ełku: Ewa Miszkiel, Anna Grzegorczyk i Bożena Grzegorczyk.
Po raz pierwszy w Finale Mistrzostw brały udział dwie szkoły gastronomiczne z Pszczelej Woli i Bełżyc. Młodzi adepci sztuki kulinarnej bez żadnej tremy przystąpili do konkursu, a jakość serwowanych przez nich potraw niewiele różniła się od ich zawodowych konkurentów. Młodzież ze szkoły w Bełżycach została laureatem III miejsca w kategorii amatorzy. Ich opiekunami byli: Jolanta Zygo i Marcin Zagozdon.
Faworytami Mistrzostw byli dziennikarze Gazety Olsztyńskiej: Wojtek Charewicz i Maciej Gosiewski. Reprezentowali oni czterogwiazdkowy hotel Manor z Olsztyna. Obaj stawali już na podium Mistrzostw Polski w Grillowaniu oraz Sielawy Blues. Jednak nie w tym roku. Potrawy przygotowane w znakomity sposób z wymyślnymi dodatkami jak: konfitury z płatków dzikiej róży, czy pasta orzechowo-czosnkowa znajdowały uznanie wśród jury profesjonalnego, jednak te same produkty w lunch boksach dostarczane dla jury degustacyjnego nie otrzymały należnego im uznania.
W kategorii "zawodowców" zwycięzcą została drużyna z restauracji Stary Młyn z Wielichowa koło Grodziska Wielkopolskiego. Tomasz Szrama, lider ekipy zdobywał kulinarne oraz grillowe szlify w poznańskim Sfinksie i Brovarii. Obecnie w uruchamianym Starym Młynie każdy gość może spróbować prawdziwie mistrzowskich dań z grilla.
Drugie miejsce zdobył Zamek Czocha, który startuje w Mistrzostwach Polski w Grillowaniu od trzech lat, ale nigdy nie zajął pozycji w pierwszej trójce. Zamkowa ekipa jak zawsze przygotowała bardzo ciekawą aranżację stoiska i była najbardziej radosną drużyną wojów. Znakomicie bawili się podczas konkursu oraz po jego zakończeniu. Zapowiedzieli także swój udział w przyszłorocznych Mistrzostwach oraz atak na pierwsze miejsce.
Trzecie miejsce zajęli kucharze z hotelu Relax z Karpacza. Nad gastronomią czuwa tam Piotr Lipski, vice mistrz Polski z 2006 roku.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami