TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Przed dwoma warszawskimi restauracjami KFC odbył się protest organizacji walczącej o prawa zwierząt PETA. Kilkuosobowej grupie działaczek towarzyszyły dwie aktywistki ubrane w żółte bikini i zamknięte w klatce: Polska Karolina Kostrzewa- Colwill oraz pochodząca z Australii Jodi Ruckley. Miało to uświadomić przechodniom cierpienia kurcząt.
reklama
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) to międzynarodowa organizacja zrzeszająca ok. 800 tys. członków, głównie z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych. Została powołana w 1980 r. aby przez edukację i pokojowe demonstracje walczyć o poprawę losu zarówno zwierząt dzikich, jak i hodowlanych.
Sieci restauracji KFC zarzucają niehumanitarne traktowanie zwierząt podczas transportu i uboju. Pikieta przed warszawskimi restauracjami to część międzynarodowej kampanii zorganizowanej w celu zwrócenia uwagi na skalę problemu i zlikwidowanie nadużyć.
Wg PETA, za sprawą KFC codziennie ginie w niehumanitarnych warunkach 850 mln kurcząt. Aktywistka PETA w Polsce- Patrycja Art. Twierdzi, że prowadzone od 2,5 roku rozmowy z zarządem KFC nie przynoszą żadnych rezultatów. Firma AmRest, która jest właścicielem restauracji w Polsce, odpiera zarzuty.
Zdaniem Ewy Miżejewskiej z KFC, restauracje znajdujące się w naszym kraju współpracują wyłącznie z tutejszymi dostawcami, którzy przestrzegają najwyższych norm jakości. Oprócz tego są poddawani dodatkowym kontrolom przeprowadzanym przez niezależne firmy audytorskie. Mimo iż Miżejewska nie wyklucza istnienia nadużyć w innych krajach, zapewnia, że w Polsce nie ma to miejsca.
Dostawcy "zachowują reguły tzw. pięciu wolności"- mówi Miżejewska. Reguły te, opracowane przez Brytyjskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu) to: wolność od głodu i pragnienia, od dyskomfortu (odpowiednie środowisko), od bólu, ran i choroby, od strachu i stresu i wolność do naturalnych zachowań (właściwe warunki).
KFC (Kentucky Fried Chicken) to międzynarodowa sieć restauracji szybkiego żywienia, gdzie serwowane są głównie dania z kurcząt. W Polsce jest ich 67, pierwsza powstała w 1993 r.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami