TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2008-05-22 - Jaka płaca dla polskiego kucharza?

Trudno określić, ile tak naprawdę zarabiają polscy kucharze. Brakuje szczegółowych danych na ten temat. Ale można wyciągnąc wnioski np. z Listy płac przygotowywanej co roku przez Gazetę Wyborczą.

reklama


I tak, wg gazety,miesięcznie kucharz w jednej z częstochowskich restauracji zarabia 1500 zł. Posiada wykształcenie zawodowe gastronomiczne, a pracuje od 10 lat. W roku ubiegłym otrzymał podwyżkę, która wyniosła ok. 10 proc. jego wynagrodzenia. W pracy ma zapewnione wyżywienie, a w tygodniu spędza w pracy średnio 45 godzin. Ma możliwość dorobienia na komuniach, weselach, czy innych przyjęciach, z czego dochód w zależności od liczby imprez może wynieść w miesiącu średnio ok. 1000 zł.

Za to kucharz z Torunia dostaje na rękę 2400 zł i pracuje tygodniowo 55 godzin. W lutym otrzymał 300 zł podwyżki, ale wymiar godzin spędzanych w restauracji nie uległ zmianie. Nie jest zmuszony dorabiać, pozostając w zawodzie od 4 lat. Ukończył liceum ogólnokształcące.

W Krakowie kucharz renomowanej restauracji położonej w centrum miasta, zarabia 2500 zł. Ukończył technikum technologii i żywienia, a w zawodzie pracuje od 10 lat, w obecnej firmie od 3. W sposób komunikatywny posługuje się językiem niemieckim. Spędza w pracy ponad 40 godzin tygodniowo. Jest nagradzany premiami dosyć często, zwykle dwa razy w miesiącu, obowiązkowo po większej imprezie (200 - 500 zł). Dodatkowo dorabia przygotowując potrawy lub garmażerkę na zamówienia prywatne. Dochód z tego zajęcia przynosi mu ok. 1000 zł miesięcznie.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com