TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Odbył się XV Europejski Kongres na temat Otyłości w Budapeszcie. W czasie jego trwania duński ekspert Steen Stender oświadczył, że fast foody w państwach Europy Wschodniej, miedzy innymi w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach, są najmniej zdrowe na świecie.
reklama
Zdaniem Stendera, państwa wschodniej części Europy powinny koniecznie zmniejszyć użycie tłuszczów trans w pożywieniu. Z badań przeprowadzonych przez eksperta na całym świecie wynika, że w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach poziom tłuszczów trans w fast foodach jest najwyższy.
Próbki z sieci KFC, pobrane w Indiach, Rosji, Hiszpanii i Szkocji wykazały, że mniej niż 2% wszystkich tłuszczów przypada na tłuszcze trans. Tymczasem Europa Wschodnia wypadła wyjątkowo słabo - wskaźniki wyniosły 29-34%.
Niezdrowe tłuszcze trans powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Wpływają na rozwój miażdżycy i chorób serca. Stender zwrócił uwagę, że restauracje sieciowe na całym świecie próbują zmniejszyć ich zawartość w pokarmach.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami