TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Wpisanie krakowskiego obwarzanka na listę Produktów Tradycyjnych zakończyło wojnę między tamtejszymi piekarzami.
reklama
Konflikt o obwarzanka wybuchł po tym jak okazało się, że jeden z właścicieli piekarni w Krakowie uzyskał wyłączność na wypiek obwarzanka po zarejestrowaniu jego znaku w Urzędzie Patentowym. Nie spodobało się to innym producentom pieczywa, którzy postanowili nakłonić właściciela znaku do rezygnacji z niego. Po niełatwych negocjacjach przedsiębiorca zgodził się na "uwolnienie" obwarzanka.
Krakowscy piekarze postanowili wspólnie ubiegać się o wpisanie miejscowego wypieku na listę Produktów Tradycyjnych. W ten sposób obwarzanek dołączył do 11 innych zarejestrowanych produktów regionu Małopolski np. fasoli "Piękny Jaś" z doliny Dunajca czy charsznickiej kapusty kwaszonej. Każdy z nich będzie oznaczony etykietką z danymi o miejscu pochodzenia.
Krakowski obwarzanek jest wypiekany już od XIII wieku. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z aktu lokacyjnego miasta z 1257 roku. Nazwa "obwarzanek" wywodzi się od słowa obwarzanie, czyli obgotowywanie i była używana tylko w zaborze austriackim.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami